Mauzolej

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Koje značenje ima i kada se sve upotrebljava pojam mauzolej?

Velika, impresivna i raskošno izgrađena grobnica se naziva mauzolej.

Svi vi do sada ste već čuli za pojam mauzolej, a većina je sigurno i bila u prilici da vidi neki od ovih grobova koji su raskošno izgrađeni, te verujem da ste sa njegovim značenjem dobro upoznati.

Sam termin mauzolej u naš jezik došao je iz grčkog jezika, od reči Μαυσωλεῖον koja se koristila da označi spomenik karskog kralja Mauzola. Ovaj spomenik je kraljica Artemizija podigla svom mužu u Halikarnasu 377 godine pre nove ere, a zbog znamenitosti i impresivne veličine smatran je jednim od sedam svetskih čuda.

Reč je o upečatljivom spomeniku koji je bio visok 50 metara i sastojao se od visokog kvadratnog postolja na kome su bili postavljeni stubovi koji su obrazovali prostranu halu. Iznad hale se nalazio očaravajući krov u obliku piramide koja se završena grupom figura.

Kako je u to vreme ovo bio prvi impresivni spomenik ukrašen prelepim vajarskim radovima, termin mauzolej ubrzo kreće da se koristi za sve velike i raskošne grobnice. Obično je reč o grobnicama koje su izgrađene za nekog umrlog kralja, cara, vođu ili za neke druge značajnije osobe.

Neki od najpoznatijih mauzoleja na svetu su: „Taž Mahal“ u Argi, „Mauzolej prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga“ u Sijanu, „Mauzolej Ho Ši Mina“ u Hanoju, „Grantova grobnica“ u Njujorku, „Avgustov mauzolej“ u Rimu, „Mauzolej na Oplencu“ koji predstavlja mauzolej kraljevske porodice Karađordjević, „Lenjinov mauzolej“ u Moskvi i mnogi drugi.

Share.