Metabolizam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači metabolizam?

Biohemijski proces u kojem dolazi do prelaska hranljive građe u živu matriju ili kojim se protoplazma razlaže na prostije supstance naziva se metabolizam.

Svi mi bili smo u prilici da čujemo da određena osoba ima brz ili pak spor metabolizam. Većina ljudi zna da metabolizam ima neke veze sa ishranom, ali koliko nas zapravo zna tačno značenje ove reči?

Po etimologiji pojam metabolizam potiče od grčke reči μεταβολήσμός, što znači promena. Metabolizam se definiše kao biohemijski proces u kome dolazi do modifikacije hemijskih jedinjenja u živim organizmima i ćeilijama. Reč je o procesu u kojem dolazi do prelaska hranljive građe u živu matriju ili kojim se protoplazma razlaže na prostije supstance.

Za one kojima nije baš najjasnije, jednostavno ćemo reći da metabolizam predstavlja proces kojim se kalorije iz hrane u našem telu pretvaraju u energiju ili gorivo, a takođe on je i zaslužan za to kako ćemo tu energiju da trošimo.

Metabolizam se sastoji iz katabolizma i anabolizma. I dok anabolizam predstavlja poces u kojem se energija koristi za izgradnju, katabolizam predstavlja proces gde se energija skladišti.

Brojni su faktori koji utiču na metabolizam. Na neke od nijh možemo da utičemo i tako sprečimo usporavanje metabolizma, ali ima i onih na koje čovek nikako ne može da utiče poput starosti, pola, tiroidne žlezde i genetskog faktora.

Share.