Asamblaž

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Asamblaz

Šta je to asamblaž?

Asamblaž je vajarska tehnika.

Oni koji se razumeju u umetnost verovatno već znaju značenje ovog pojma, ali za one koji nisu baš upućeni u daljem tekstu objasnićemo šta je to asamblaž.

Asamblaž je reč francuskog porekla koja se koristi od sredine 20-og veka. Čuveni francuski slikar i vajar Zan Dibife je napravio seriju kolaža leptira koji je nazvao asamblaž otisaka (francuski: assaemblages d’empreinters). Par godina kasnije u vajarstvu usvaja se posebna tehnika vajarstva čiji je tvorac upravo bio on i naziv dobija po seriji kolaža koju je napravio. Iako je još početkom 20-tih godina korišćen asamblaž kod Pikasa i drugih kubističkih stvaraoca, Zan se smatra tvorcem imena tehnike.

Po definiciji asamblaž je posebna vajarska tehnika koja podrazumeva kolažiranje različitih predmeta i stvaranje trodimenzionalne kompozicije od tih predmeta. Prema tome asamblaž jeste umetničko delo koje se sastoji iz više različitih predmeta koje služe ljudima za svakodnevnu upotrebu. Jednom rečju možemo reći da je asamblaž prostrorni kolaž. On se razlikuje od običnog kolaža koji se vezuje za vertiklanu površniku. Za razliku od njega asamblaž zauzima i mesto u prostoru. U okviru asamblaža razvio se poseban ogranak pod nazivom starezna skulptura koji za zadatak ima da isključivo traži starež i otpatke urbane kulture kako bi ih selekcijom i reorganizacijom pretvorio u umetničko delo.

Mnogi mešaju tehniku asamblaža sa dekolažem. Bitno je istaći da je reč o različitim tehnikama jer asamblaž predstavlja sklapanje različith predmeta kako bi se od njih napravila trodimenzionalna kompozicja, dok je dekolaž tehnika gde nakon lepljenja slojeva papira na podlozi cepamo istu kako bi došli do finalne kompozicije.

Izraz asamblaž je vezan za pojavu realizma i koristi se kao reakcija na aprstaktnu umetnost kada određeni umetnik želi da se vrati realnom svetu.

Share.

Leave A Reply