Panofobija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Panofobija

Šta je panofobija

Strah od svega naziva se panofobija.

Neki imaju strah od letenja, neki od zatvorenog prozora, drugi od visine ali strah od svega ima veoma mali broj osoba, te panofobija spada u 5 najneobičnijih fobija.

Inače sam pojam fobije (reč potiče od grčkog phbos u značenju strah ili beg), prema definiciji, je izraženi trajni strah. Bez obzira o kojoj vrsti fobije se radi ona se manifestuje kao očekivanje u vidu bojazni (neopravdane ili preuveličane) prema nekom specifičnom objektu, predmetu ili situaciji. Fobija se jednostavnije može opisati kao patološki strah iliti bezrazložno osećanje straha.

Pozivajući se na etimologiju, izraz panofobija je kovanica od dve grčke reči pān koja znači sve i phbos, tako u doslovnom prevodu predstavlja strah od svega.

Panofobiju neki određuju čak i kao iznenadno trzanje iz sna usled prestravljenosti.

Postoje konstatacije da se panofobija smatra takozvanim “nespecifičnim strahom“ upravo zato što predstavlja „strah od svega“. Pojedini analitičari fobija, panofobiju opisuju kao nedefinisan i nejasan strah od nepoznatog zla. To se može teorijski objasniti tako što osobe koje pate od panofobije ne pokazuju nikakve znake drugačije od ostalih ljudi, te izgleda kao da vode normalan život. Međutim, u njima je duboko usađen osećaj da ih konstantno proganja neka univerzalna mračna sila. Zato panofobija može biti vema opasna i dugotrajna.

Ipak kao medicinski fenomen ova vrsta straha još uvek nije regisrovana kao vrsta fobije i teško se može naći u medicinskim stručnim knjigama.

Share.

Leave A Reply