Protagonista

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Protagonista

Šta znači reč protagonista?

Svojevrsni pobornik nečega naziva se protagonista.

Etimolozi kažu da je izraz protagonista izraz koji potiče od grčke reči prōtagonistēs (prōtos u značenju prvi) te se prevodi kao prvoborac, glavni pobornik, vođa, glavni pokretač ili glavna ličnost, prvak u nečemu. U starogrčkom pozorištu (u antičkoj drami) protagonista je bilo ime za glumca koji igra glavnu ulogu.

I danas se prenelo ovo značenje u književnost, pa se glavni junak (nosilac radnje i pokretač zbivanja) nekog književnog dela, pa i u savremenom pozorišnom i filmskom delu naziva protagonista.

Ipak u svakodnevnom govoru, takođe može da se čuje, na primer „protagonista nekog skupa je …“ , što se odnosi na pokretača bilo čega, pa i organizatora nekog događaja, kao nosioca neke ideje i pokretač iste.

Protagonista ne mora uvek biti glavni lik u nekom umetničkom delu. Protagonista može bit i vođa nekog događaja i td. Uglavnom sve što ima pozitivnu konotaciju, za razliku od antagoniste koji se trudi da bude odbojan publici, ne retko i da se predstavi kao neko ko je zao.

Često u knjigama o buntovnicima možemo čitati kako se neki junak opisuje kao pravi antagonista ali iz ugla čitaoca on je protagonista, jer čitalac saoseća sa njim i opravdava njegove postupke, za šta se može reći da je magija umetnosti. Naravno i glumci ne moraju uvek biti protagonist, već i antagonisti zavisno od cilja i karaktera kojeg predstavljaju na sceni.

Share.