Penjoar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Penjoar

Šta znači penjoar

Kućni ogrtač naziva se penjoar.

Sigurno ste videli, a nije retkost ni da ga svaka kuća ima, ogrtače od finih tankih, svilenkastih materijala u kojima možete uvek da izgledate elegantno, a koji se lako ogrne preko odeće. Na primer, kada vas iznenade neki neočekivani gosti ili ako treba da odete samo do prodavnice.

Izraz penjoar potiče od francuske reči pegnoir, koja naravno dolazi od latinske pactinare što znači češljati. Kod nas se upotrebljava kao sinonim za ženski ogrtač koji se oblači pri češljanju, puderisanju i posle kupanja. Takođe, postoje i muški penjoari.
Penjoar spada u vrlo udobnu garderobu, poput širokih jutarnjih ili večernjih haljina.

Iako izraz koji se sve manje koristi u našem jeziku, vrlo je praktičan odevni predmet koji se brzo suši i nije ga potrebno peglati, čak ga jednostavno možete i sami sašiti. Dobrodošao je svakom ko voli da izgleda fino i elegantno u svom domu.

Neki poznaju penjoar iz regala svojih baka. Pa ga određuju kao kućni ogrtač sa velikim preklopom koji ima kaiš od istog materijala.

Penjoar često mnogi mešaju sa bademantilom, što je pogrešno.

Razlika između bademantila i penjoara jeste što je bademantil od frotira i koristi se isključivo posle kupanja, dok je penjoar od finog nežnog materijala i nosi se po kući ili se u njemu “skokne” do komšiluka.

Share.

Leave A Reply