Poglavar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je poglavar?

Poglavar je pojam koji označava predvodnika ili vođu.

Za pojam poglavar svi smo čuli. Uglavnom kada se spomene poglavar većina prvo pomisli na poglavara nekog plemena, a da li znate da ova reč ima mnogo šire značenje?

Sam termin poglavar poznat je još iz Starog zaveta gde je detaljno objašnjeno značenje ovog pojma. U najopštijem značenju poglavar je predvodnik ili vođa, odnosno onaj koji se nalazi na čelu nečega.

Ova reč počela je da se koristi sa pojavom prvih plemena gde je upotrebljavala kako bi označila vođu plemena, odnosno onoga koji ima glavnu reč.

Poglavar je osoba koja je zadužena za održavanje reda i mira u određenoj zajednici. Članovi te zajednice moraju biti podložni njegovom vođstvu, odnosno on mora imati najviši autoritet. Bitno je istaći da poglavar nije neko ko po svaku cenu nameće svoje mišljenje, već je otvoren za sugestije koje bi mu pomogle da što bolje obavlja svoju funkciju.

Pojam poglavar koristi se u religiji, politici, pa čak i u domaćinstvima.

Shodno navednom jasno je da bi poglavar jedne države bio njen šef, odnosno najviši predstavnik te države koji je predstavlja kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Ovaj pojam može se koristi i u značenju episkop, nadzornik, nadglednik, starešina, lider, vlastodržac, komadant, vladika i vojvoda.

Share.