Prosperirati

0

Prosperirati

Šta znači pojam prosperirati?

Prosperirati znači napredovati.

Da li ste čuli za izraz prosperitet? A jeste li se zapitali šta on znači?

Svi poslovni ljudi sigurno znaju sve o ovoj reči, ali za one koji se po prvi put susreću sa pojmom prosperirati objašnjavamo njegovo značenje i upotrebu.

U etmologiji reč prosperirati ima veoma jednostavno značenje, a to je napredovanje, avanzovanje, odnosno kretanje ka većem uspehu od trenutnog. Izraz prosperirati nastao je od latinske reči prosperare koja znači uspeti, napredovati, imati sreće ići napred, penjati se;

Kada za nekoga kažemo da je prosperirao podrazumevamo da mu sve polazi od ruke, odnosno on napreduje i dospeva u veoma povoljne prilike. Pojam prosperirati uglavnom se koristi za osobu koja je u svom preduzeću napredovala, došla do veće pozicije, tj. dobila unapređenje. Ali ovaj pojam se može koristiti i u drugim situacijama, pa tako on obuhvata uspešan socijalni status koji se ne odnosi isključivo na posao, već uključuje i duge faktore koji su odvojeni od poslovne sfere i bogatstva kao što su sreća, ljubav, zdravlje i slično.

U ekonomiji reč prosperirati koristi se za uspešan rast i razdoblje društva u fazi ubrzanog ekonomskog rasta odnosno predstavlja sinonim za ekonomski bum. Institucije koje prosperiraju obično se razvijaju, imaju veći profit, tj one se kreću ka uspehu.


Share.

Leave A Reply