Dirižabl

0

Dirizabl

Šta je dirižabl

Posebna vrsta letilice naziva se dirižabl.

Etimologija kaže da je izraz dirižabl francuskog porekla od reči dirigeable što znači upravljati.

Dirižabl se i u našem jeziku upotrebljava kao vazdušna lađa, aerostat, koja je lakša od vazduha i napunjena vodonikom ili helijumom, s obzirom da su oni lakši od vazduha. Dirižabl se vodoravno kreće pomoću ugrađenog propelera koju okreću motori letilice.

Drugi, mnogo poznatiji, naziv za ovaj aerostat sa motorom za kretanje i aparatima za upravljanje naziva se cepelin.

Prema tome cepelin ili dirižabl je letilica duguljastog oblika koj se nekada koristila za prevoz putnika. Danas je više deo nekog spektakla ili promocije nekih firmi, jer obično ima istaknuto ime nekog brenda na samoj letilici, slikovito rečeno kao ogromna reklama koja leti iznad grada. Dirižabl se koristi i kada su u toku neki veliki događaji, takođe za oglašavanje, poput koncerata i drugih manifestacija.

Istorija tvrdi da je mnogo pre cepelina, jedan srpski konstruktor i pronalazač, Ognjeslav Kostović (1851–1916), projektovao dirižabl sa čvrstom konstrukcijom. Čak skoro dve decenije pre nemačkog grofa Cepelina. Do kraja 1881. godine Kostović je napravio nekoliko izmena nad svojom konstrukcijom. Zamenio je motor na komprimovani vazduh sa benzinskim motorom od 80 konjskih snaga posebno za dirižabl. Još je izbacio i pokretna krila i i tako dobio racionalnu konstrukciju zvanu dirižabl.


Share.

Leave A Reply