Degenek

0

degenek

Šta znači degenek

Kaiš ili šiba naziva se degenek.

Mnogima još uvek odzvanjaju u ušima reči roditelja: “da si na vreme dobio batine ne bi pravio gluposti”, koje su upućivane posle redovnih dečijih nestašluka i igrarija.

Reč degenek je još jedan od turcizama koji se kod nas preneo u originalnom značenju, odnosno kao šiba, kaiš ili prut, tačnije batina. Prema tome gde god da se pominje degenek nagoveštava na neko batinanje, kako bi u narodu rekli. Inače, ovaj termin najviše se upotrebljava u slengu Bosne i Hercegovine.

Čak se degenek upotrebljava i u policiji, kao stari metod batinanja po tabanima radi neke istrage ali i za mučenje, ne bi li osumnjičeni dao tražene informacije.

I kod nas se kaže “batina je iz Raja izašla”, tako da je degenek generacijama potvrđen kao veoma svrsishodna vaspitna mera, ali naravno u granicama normale. Degenek kao fizičko kažnjavanje dece, odnosno “dobijanje batina”, jeste zakonom dozvoljeno izgleda u sve manjem broju zemalja. Često se u svetu pojavljuju, posebno u Americi, kampanje koje osuđuju fizičko kažnjavanje, bez obzira na, ne toliko prihvatljivu, frazu iz poeme Semjuela Batlera koja se citira u malo izmenjenom stilu: „Ako štediš prut, spasićeš dete“.

Mnogi se drže stava da treba zakonski zabraniti batinu kao vaspitnu meru, ali ima i onih koji misle da bi to bilo kontraproduktivo kako bi se sve manje pravila razlika između uloge roditelje i uloge deteta.


Share.

Leave A Reply