Ebanovina

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ebanovina

Šta je ebanovina

Ebanovo drvo naziva se ebanovina.

Etimologija kaže da izraz ebanovina potiče hebrejske reči ébenna ili grčke ébonos i označava posebnu vrstu drveta. To je veoma čvrsto, tamno i teško drvo istočnoindijskog i afričkog porekla iz porodice dvreta, tzv. Diospyros ebenum.

Ebanisteriija je prepoznatljiva kao fina stolarija od koje se izrađuju umetnički predmeti od drveta, naročito od abonosa. Lako se obrađuje i jedno je od najcrnjih vrsta drveta pa je neobično i dekorativno kad se izrezbari ili obradi. Pojedina stabla ebanovog drveta imaju prugastu teksturu koja nije skroz crna, već je bogata svetlijim i tamnijim prugama koje daju prirodnu i originalnu dekoraciju svakom predmetu koji je izrađen od ovog drveta.

Uopšteno ebanovina označava veoma gusto i crno drvo i dobija se od nekoliko vrsta drveta iz roda Diospyros. Takođe, ponekad se pod ebanovinom misli na svako drvo dobijeno ukrštanjem nekoliko drugih crnih ili tamnih stabala, rodno nepovezanih.

Abonos, kako se još naziva, raste u tropskim i suptropskim krajevima, posebno u južnoj Indiji i na Šri Lanki.

Ebanovina se zbog izrazito crne boje koristila za razne rituale. Daleko u istoriji, prema legendi, kralj podzemnog sveta Pluton imao je prestol od ebanovine. Jedno od verovanja jeste i da ebanovina štiti od straha i zato je ovo drvo dugo služilo za pravljenje kolevki za bebe.

Share.