Ekstenzija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ekstenzija

Značenje reči ekstenzija

Specifična vrsta proširivanja naziva se ekstenzija.

Ukoliko niste čuli za ekstenzije fajlova, datotetaka ili pak ekstenziju kostiju, onda vam je ekstenzija kose i trepavica možda poznatiji pojam.

Etimologija nas opet upućuje na koren izraza ekstenzija navodeći latinsku reč extensio koja znači istezanje, rastezanje ili širenje, rasprostiranje, čak i obim, opseg.

U medicini pojam ekstenzija se koristi kod preloma kosti. Ekstenzija se ovde odnosi na održavanje okrajaka prelomljene kosti u najpovoljnijem položaju kako bi zarasla pomoću istezanja. Drugačije rečeno, ekstenzija (rastezanje) zglobova ili prelomljenih kostiju radi njihovog ozdravljenja.

Kada se kaže da je nešto ekstenzivno pod tim se misli da se isteže, da je prošireno. Na primer, ekstenzivna veličina je prostorna veličina, odnosno veličina u prostoru. Suprotno pojmu intenzivan.

U informatici, pod pojmom ekstenzija podrazumeva se neobavezni dodatak imenu datoteke u programu MS-DOS. Taj dodatak se sastoji od tačke i najviše tri dodatna slova.

Oznaka tipa često određuje vrstu datoteke i program koji ju je napravio. Pomenuto proširenje imena datoteke naziva se ekstenzija i ona definiše tip datoteke, tačno je određuje kako bi se razlikovala od drugih datoteka.

Raznovrsne upotrebe pojma ekstenzija govore da u zavisnosti od konteksta i nauke u kojoj se upotrebljava i ovaj izraz menja svoje značenje, ipak ne menjajući puno osnovno značenje.

Ovaj pojam se neretko korisi i u salonima lepote, pa se pod ekstenzijom kose ili trepavica podrazumeva njihovo produžavanje.

Share.

Leave A Reply