Lafet

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lafet

Značenje reči lafet

Topovsko gvozdeno postolje naziva se lafet.

Da li ste se nekada zapitali kako top pri trzanju, odnosno izbacivanju razorne materije ne ugrozi ljude oko sebe ili predmete, s obzorom na jačinu ispaljivanja? Upravo zato služi lafet.

Izraz lafet došao je iz Francuske (preko nemačkog govornog područja) kao l`affut i označava postolje ili krakove na koje se oslanja top da mu se smanji trzanje pri paljenju, pri čemu se povećava i preciznost pogodaka.

Slikovito objašnjeno lafet može izgledati kao kola na kojima stoji top.

U vojnim izrazima i rečnicima lafet označava prednji deo ili postolje na kojima stoji topovska cev.

Sigurno je svako imao priliku da vidi kako izleda ju topovi ili tenkovi, na primer, poput onih na Kalemegdanu, tako se najlakše može objasniti, odnosno pokazati kako izgleda lafet.

Postoji i izraz lafetirati koja se upotrebljava kao sinonim za namestiti ili metnuti top na pomenuto postolje, odnosno na lafet. Navode se i lafeti koji su se najpre stavljali topovima koji su imali pokretne točkove.

Takođe, u epskoj poeziji češće se može naići na reč lafet, koja se koristi pri opisivanju vojske i njenog oružja. Ali i u opisima ratnih nedaća i neočekivanih situacija: “Gazilo se preko ljudi, ukrštali su se točkovi lafeta, kola i topovi, konji su se propinjali, često se nije moglo ni napred ni nazad”.

Share.

Leave A Reply