Lastiš

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to lastiš?

Elastična tkanina izrađena od gume naziva se lastiš.

Verovatno je većina nas odrastajući igrala popularnu igru pod nazivom „lastiš“ koja je i dan danas aktuelna. Mnoga deca i ne slute da izraz lastiš ima potpuno drugačije značenje.

Pojam lastiš dobro je poznat svima u tekstilnoj industriji i predstavlja elastičnu tkaninu izrađenu od gume. Pored gume za izradu lastiša koriste se i različite tekstilne žice i drugi materijali.

lastiš

Lastiš ima izuzetno veliku primenu u tekstilnoj industriji, pa se tako korisiti za pravljenje midera, podvezica, čarapa, trenerki i slično. Idealan je i za ručno šivenje, a može se javiti u raznim bojama iako je najčešće bele boje.

Još od davnina kada na tržištu nisu bile dostupne igračke u velikom broju, roditelji su se dosetili da uzmu gumenu krojačku traku i privežu jedan kraj za drugi kako bi napravili krug. Zatim bi dve devojčice ulazile u krug od trake, zatežući je i praveći pravougaoni oblik.

Tada bi treća devojčića na različite načine preskakala zategnutu traku, odnosno lastiš. Pri tome ona može praviti više različitih pokreta, a kada pogreši menja mesto sa jednom od devojčica koje se nalaze u krugu i zatežu lastiš. Ova igra nazvana je „lastiš“ i to ime je zadržali i do današnjeg dana.

Igru je moguće igrati i samostalno, a tada lastiš se može zategnuti oko stolica. Ova igra oduvek je bila veoma popularna zbog jednostavnosti, a dečaci su je igrali podjednako dobro kao i devojcice.

Share.