leukoplakija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

leukoplakija

Šta znači leukoplakija?

Leukoplakija predstavlja oboljenje usne duplje poznato kao „pušački jezik“.

Reč leukoplakija prevedena na srpski jezik znači bela ploča. Po definiciji leukoplakija podrazumeva leukokeratozu kod pušača, osoba koji imaju karies na zubima ili nose neodgovarajuće proteze koje iritiraju sluzokožu usne dublje. Ovo oboljenje javlja se na sluzokoži usne duplje i manifestuje se u vidu beličastih ili beličastoplavih zadebljanja na unutrašnjoj površini obraza, jeziku, nepcima, desnima ili zidu fariniksa.

U narodu bolest je poznatija kao pušački jezik jer uglavnom pušači su ti koji obolevaju od leukoplakije mada to nije pravilo. Tačan nastanak bolesti nije poznat iako se smatra da je jedan od najznačanjnih faktora pušenje. Loše proteze, mehanički i hemijski iritansi, elektrogalvanske reakcije, neodgovarajuća higijena usne duplje i slično takođe povećavaju šanse od dobijanja ove bolesti. Interesantno je da bolest uglavnom dobijaju muškarci i to starosti između 25 i 50 godina. Oboleli od leukopatije često nema nikakve smptome, i bolest može otkriti jedino ako redovno posećuje zubara ili lekara. Kod osoba koji su duže oboleli pojavljuje se žarenje peckanje i pucanje leukoplaktičnih nabora.

Jako je bitno otkriti i pravilno lečiti leukoplakiju jer ova bolest često prethodi raku, odnosno ovo je jedan od slučajeva kada nekancerogeno stanje dovodi do pojave maligne degeneracije.

Postoje tri tipa leukoplakije: homogena, nodularna i verukozna.

Homogena leukoplakija znači da će lezija biti delimično prekrivena finim naborima tj, fisurama. Nodularna se odnosi na mešanu crveno – belu leziju na kojoj se nalaze mali keratonični čvorići. Ona je veoma opasna i ima veliki rizik da je njen deo maligni. Kod verukozne leukopatije bele lezije su prekrivene izbrazdiranim papilarnim izdancia koji su keratinizovani.

Leukoplakija se leči tako što oboleli najpre prestaje sa pušenjem, zatim otklanja sve izvore iritacije (loše proteze, karijer…), a zatim se hiruškim putem ili električnom iglom uklanjaju sve leukoplaktične površine. Ono što je dobra strana leukoplakije jeste što bolesnik ne mora provoditi vreme u bolnici već nakon obavljenog zahteva može otići kući. Pre početka lečenja neophodno je obaviti biopsiju kako bi bili sigurni da oboleli nema displaziju. Oboleli koji kontrolišu bolest, pravilno neguju usnu dublju vremenom potpuno ozdrave i otklone sve mogućnosti za dobijanje raka.

Share.

Leave A Reply