Asketizam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč asketizam?

Asketizam je reč grčkog porekla koja u bukvalnom prevodu znači – starati se. Predstavlja svesno I dobrovoljno samoodricanje od materijalnih, telesnih I drugih potreba I ugodnosti zarad duhovnih vrednosti.

Asketizam podrazumeva prevazilaženje želja da se sve troši za sebe. To je način mišljenja I primena isposništva.

Asketizam

Askete su lica koja upražnjavaju asketizam, muče svoje telo odricanjem. Oni vode strogi život sa svrhom, izražen u duhovnim naporima, to jest u molitvi i razmišljanju. Uzdržavaju se od bilo kakvih negativnih aktivnosti I nepotrebnnih prirodnih zadovoljenja, ali su zato često izloženi odgovarajućim fiičkim podvizima.

Asketizam pretpostavlja stalno odricanje, a u cilju umiranja “telesnog” čoveka I rađanja “duhovnog” čoveka. U početku su hrišćanski asketi, odvajajući se od sveta, ostajali u svojim domovima, samljujući se u nekom kutku da bi se predavali molitvi, postu i bdenju. Medjutim , tokom vremena, mnogi počinju da napuštaju svoje domove kako bi život proveli u usamljenosti.

Koristil su prirodnje pećine ili posebno napravljene lične kelije. Vremenm je ustaljivanje skupina asketa na određenim mestima dovelo do nastanka monaštva.

Share.