Položajnik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je položajnik? Da li ste upoznati sa značenjem ovog pojma?

Prvi posetioc u božićno jutro, od kojeg po verovanju zavisi sreća naziva se položajnik.

Brojni su običaji vezani za naš narod, naročito oni koji se vezuju za praznike. Jedan od najradosnijih praznika svakako je Božić, a da li znate da taj dan u kuću treba da Vam dođe samo položajnik? A da li znate koje značenje ima pojam položajnik?

Kao što svi znamo, Božić je porodični praznik i prvi dan Božića se ne odlazi nikome u goste. U kuću tada treba da se primi samo položajnik koji po verovanju u kuću treba da donese sreću i blagostanje. Dakle, položajnik je gost, odnosno prva osoba koja dolazi na Božič kako bi u kuću donele sreću za nastupajuću godinu.

Položajnik simbolički označava one mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli na poklonjenje novorođenom Isusu Hristu. Iako položajnik može biti slučajan prolaznik, kako se na prvi dan Božića ne napušta svoj dom, obično je praksa da to bude dogovorena poseta. Za položajnika se obično bira čestita osoba, prijatelj kuće, koji se dočekuje sa velikom radošću.

U nekim krajevima Srbije položajnik između ostalog mora da upali vatru na šporetu i da izgovori sledeću zdravicu: „Koliko varnica- toliko srećica. Koliko varnica – toliko parica. Koliko varnica – toliko ovaca…“ .

Intersanto je da iako crkveni zakon ne nalaže da položajnik ne sme biti žena, uglavnom se za položajnika biraju muškarci. Obično je reč o zdravim i uspešnim mušakarcima ili o dečacima.

Običaj je da porodica, po pravilu domaćica daruje položajniku određene poklone kao znak zahvalnosti.

Share.