Abrakadabra

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je abrakadabra? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Abrakadabra je čarobna reč koja se često izgovara prilikom izvođenja trikova.

Za pojam abrakadabra čuli smo svi, a verujem da velika većina dobro zna tačno značenje ove reči. U slučaju da ima onih kojima nije baš najjasnije šta abrakadabra znači, sledi objašnjenje.

Kao što i sami verovatno znate, abrakadabra je čarobna reč koja se često izgovara prilikom izvođenja magičnih trikova zabavnog karaktera. Danas se ovaj pojam mahom koristi u tom značenju, a malo ko zna da je u Rimskom carstvu upravo ova reč korišćena da označi lek za nepoznate i smrtonosne bolesti.

U tom periodu ona se ispisivala u redovima obrazujući trougao i kao takva se umotavala u komad lanenog platna i nosila oko vrata pout amailije. Ova reč je imala veliku moć i verovalo se da ona može zaštiti od zlih duhova koji donese bolesti.

Što se tiče samog nastanka reči abrakadabra, veruje se da ona dolazi od grčkog abrakas i direktno je bila vezana za numerologiju i Bogove.

Iako reč datira još iz 5-og veka pre nove ere, prvi put je pomenuta u 2-gom veku u pesmi “De Medicina Praecepta” koju je napisao lekar rimskog cara Karakle. On je caru prepisao ovu reč kao delotvoran lek protiv malarije.

Veliku moć reč abrakadabra imala je vekovima. Sudeći po pronađenim spisima u 17-om veku je izlečeno oko dve stotine ljudi samo zato što im stavljene amailije koje sadrže ovu reč. Tokom 19-og veka abrakadabra gubi svoje probitno značenje i kreće da se koristi u ritualne svrhe, da bi naposletku počela da se koristi prilikom izvođenja mađioničarskih trikova. U tom smislu abakradabra je ništa do izmišljena reč koja omogućava stvaranje magije.

Share.