Alkatraz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Alkatraz

Šta znači reč Alkatraz

Ostrvo u San Francisku zove se Alkatraz.

Ukoliko niste čuli za popularno ostrvo po imenu Alkatraz onda ste možda čuli ozloglašeni zatvor istog imena.

Naime, Alkatraz je ostrvo kod San Franciska (Kalifornija , SAD) koje je dobilo ime još 1775. godine kada je do njega doplovio poznati španski istraživač Juan Manuel de Ayala svojim brodom “San Karlos”, te doveo prve Evropljane. On je i prozvao ovo ostrvo “la Isla de los Alcatras” u prevodu “ostrvo pelikana”. U to vreme ovo ostrvo je bilo gola, stenovita pustoš koja je bila raj za mnoge vrste ptica. Još su Indijanci dolazili na Alkatraz u lov na ptice.

Sa druge strane, ovo ostrvo je popularno i po najoglašenijem zatvoru. Zatvor Alkatraz je bio poznat po maksimalnoj bezbednosti, te je bio vrlo pogodan za smeštaj ratnih zarobljenika, s obzirom da je okružen ledenom vodom i divljim morskim strujama. Takođe, uslovi u ovom zatvoru su bili veoma brutalni. Hladnoća je udarala sa svih strana a ni razgovor među zarobljenicima nije bio dozvoljen. Između ostalih u njemu je bio zatvoren i čuveni mafijaš Al Kapone. Mada je zatvoren 1963. godine, pokušaj bežanja iz ovog zatvora bio u svakom slučaju visoko rizičan.

Danas je ostrvo Alkatraz prava turistička atrakcija koja je pod zaštitom Nacionalnog parka Golden gejta. Ukoliko ovo ostrvo bude na vašoj listi budućih destinacija do Alkatraza se dolazi trajektom koji polazi od doka 33 u San Francisku.

Share.