Bamija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to bamija? Da li ste upoznati sa tačnim značenjem ove reči?

Bamija je jednogodišnja biljka skrivenosemenica iz porodice Malvaceae.

Sigurno ste do sada bili u prilici da se sretnete sa pojmom bamija koji se sve više koristi na našim prostorima. Reč je o izrazu koji možda nije toliko čest u svakodnevnoj komuniakciji, ali kako dobija na sve većem značaju ne bi bilo loše da se upoznate sa njegovim značenjem.

Sam termin bamija potiče iz turskog jezika i koristi se da označi jednogodušnju biljku skrivenosemenicu iz poreodice Malvaceae. Poznata je i pod imenom okra. Ova tropska biljka je poreklom iz Afrike, a u Ameriku je stigla sredinom 17-og veka. Veoma brzo postala je veoma popularna u tradicionalnoj kuhinji pre svega kao prilog određenim jelima.

Bamija je fleksibilna biljka koja traži veliku količinu sunca. Uspeva i na našim prostorima i veoma je otporna. Jedini problem mogu joj naneti vaši i buve, ali sa pravilnim održavanjem i prskanjem to ne bi trebalo da predstavlja problem. Bere se 2 meseca od sadnje i može se konzumirati sirova, pržena ili kuvana. Pored ishrane, bamija se koristi i u lekovite svrhe. Bogata je vitaminima C i K, folatima, antioksidantima, flavonidima i mineralima.

Sadržana je u brojnim dijetama zbog velikog broja vlakana koje sadrži. Oni olakšavaju varenje hranje i ubrzavaju metabolizam. Može se upotrebljavati za jačanje imuniteta, a posebno se preporučuje trudnim ženama. Ovu biljku možete koristiti i za prevenciju dijabetesa, lečenje određenih bolesti debelog creva, kod astme i drugih disajnih problema, kao i za regeneraciju tkiva. Otkriveno je da bamija poboljšava produkciju kolegena, što znači da može pomoći u borbi protiv bora. U tom smislu preporuka je da bamiju izblendirate i napravite od nje masku koju ćete staviti na lice.

Istaćemo još da je čaj od bamije veoma prijatnog ukusa i ima široku upotrebu. Obično se koristi da pomogne u smanjenju šećera u krivi i kod helikobakterije, ali možete ga piti svakodnevno jer nema neželjenih efekata. Cena bamije iznosi oko 300 dinara po klogamu i može se nabaviti na svakoj bolje snabdevenoj pijaci.

Share.