Džiber

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Džiber, šta je to zapravo? Koje je pravo značenje navedenog pojma?

Džiber je pojam koji se koristi da označi mađu osobu koja se ponaša primitivno ili prostački.

Iako se pojam džiber retko koristi na našim prostorima, nije na odmet da znate njegovo značenje. Naime, reč je o pojmu koji se prethodnh godina dosta više koristio, nego danas.

Džiber je izraz koji se koristi da označi mlađu osobu koja se ponaša primitivno ili prostački. Obično se džiberi smatraju osobama koje nemaju manire, koje su „tehnološki prevaziđene“.

Na našim prostorima, kada se kaže džiber obično se misli na mlađu punoletnu osobu koja izgleda veoma opasno. On ima karaktrističan hod kojim želi da pokaže svima da je on bitan, poznat.

Džiberi su poznati po svom jedinstvenom, ali upadljivom stliu oblačenja, cigari u rukama (ili ustima), kačketu ili  naočarima za sunce, velikim samopouzdanjem i ekstravagantnom frizurom.

Iako dosta mladih želi da postane „džiber“ jer je to nešto što se smatra ultra kul i takve osobe su popularne i poželjne u društvu, džiber ipak nije epitet koji bi elokvetan, obrazovan, akademski građanin želeo da ponese.

Treba istaći da se izraz džiberska muzika upotrebljava da označi tzv. prostu i seljačku muziku u izvođenju mlađe populacije.

Share.