Dželat

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači dželat?

Dželat je osoba koja izvršava smrtnu kaznu.

S’ obzirom da je osmansko carstvo vladalo našom zemljom više od 500 godina, ne bi trebao da nas čudi veliki broj turcizama koji se i dan danas koriste u našem jeziku. Sam Vuk Karadžić zadržao je turcizme u srpskom jeziku jer nije mogao da pronađe druge adekvatne srpske reči za te pojmove. I dalje u srpskom jeziku postoji preko osam hiljada turcizama, a džeat je samo jedan od njih.

Dzelat

Prateći etimologiju znamo da je pojam dželat nastao od turske reči džellad koja ima značenje krvnik, nemilosrdan čovek, okrutnik. Dželat je pojam koji se koristi za osobu koja izvršava smrtnu kaznu.

Po definiciji dželat jeste osoba koja obavlja smrtnu kaznu po nalogu određene države ili nekog drugog pravnog organa. U fedualizmu smrtna kazna predstavljala je visoku pravdu koja je primenjivana za određene zločine.

Dželat je ustvari jedna vrsta zanimanja, jer je njima posao bio da izvrše smrtnu kaznu, odnosno to je bilo naređenje koje su morali da ispune. Svoj zadatak izvršavali su uz pomoć dve tatktite: davljenje kanapom tj. vešanjem koje je najčešće obavljano na gradskim trgovima pred stanovništvom i odrubljivanjem glave.

Dželati su bili izuzetno jaki, dobro obučeni i pravi profesionalci u svom poslu. S’obzirom da su brzo i nečujno izvršavali smrtnu kaznu dobili su i nadimak – „Tihe ubice“.

U Osmanskom carstvu dželati su nosili crne maske koje su predstavljale njihov zaštitni znak. Odora im je bila duga i crna, a razlog za tako oblačenje bio je taj što je njihov indetitet morao biti skriven. Uši su im bile sečene kako bi neometano mogli da obavljaju posao, odnosno kako ih u tome ne bi sprečavali jauci i krici žrtava, a veoma često odstranjivan im je i jezik kako nikome ne bi mogli da kažu šta su uradili.

Share.