Dislekcija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Disleksija, šta je to zapravo? Da li ste upoznati sa tačnim značenjem navedenog pojma?

Poremećaj sposobnosti čitanja ili razumevanja pročitanog, uz očuvanu opštu sposobnost naziva se disleksija.

U slučaju da ste čuli za pojam dislekcija, a ne znate koje je njegovo značenje sledi kratko objašnjenje.

Etimologija nas upućuje na informaciju da je sam termin dislekcija potekao iz grčkog jezika, preciznije od reči dys, što znači slab, loš i reči lexsis u značenju jezik, reč. Dislekcija je naziv za poremećaj sposobnoti čitanja ili razumevanja pročitanog, uz očuvanu opštu sposobnost.

Osvald Berkhan je 1881-e godine prvi dijagnostikovao disleksiju kod dečaka koji je imao teško oštećenje u čitanju i pisanju, iako je pokazivao znake inteligencije i fizičke sposobnosti u svim drugim aspektima.

Disleksija se ogleda u čestom izokretanju slova ili reči dok se čita ili piše. Pored izokretanja slova i reči, moguće je njihovo zanemarivanje, odnosno osoba jednostavno nije u stanju da primeti ta slova.

Ona se može javiti u svim oblicima inteligencije, a može biti nasledna ili stečena. Neki od faktora koji se navode kao uzrok njenog nastajanja su: genetski faktori, faktori sredine i faktori porodičnog ophođenja.

Uglavnom se dislekcija javlja u periodima najranijeg detinjstva i otkriva u ranom školskom dobu, kada dete pokušava da savlada čitanje i pisanje. Kod odraslih osoba, dislekcija se javlja kao rezultat neke trauma mozga, moždanog udara ili demencije.

Logoped i defektolog upostavljaju dijagnozu dislekcije i to uz pomoć veoma jednostavnih testova. Ovi testovi se mogu uraditi i preko računara ili uz pomoć nastavnika.

Nakon što se utvrdi da osoba ima dislekciju, radi se na otkrivanju njenih uzroka kako bi se započelo sa adekvatnim tretmanom lečenja.

Treba istaći da kako ne postoje dva detete sa disleksijom i istim simptomima, jasno da će i tretman biti različit za svakoga. Drugim rečima, pristup i lečenje je invidualno i zavisi od više činilaca i logopedskih procena.

Uglavnom se za osobe koje pate od dislekcije preporučuje jezičko – govorni tretman i u njega se ugrađuju različite vežbe za podsticanje nerazvijenih veština i sposobnosti.

Share.