Derivati

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su derivati? Da li ste upoznati sa tačnim značenjem navedenog pojma?

Derivati su jedinjenja koja su nastala iz drugih jedinjenja zamenom nekih elemenata.

Za pojam derivati gotovo svi smo čuli. Ipak većina nas ima pogrešnu percepciju kada je u pitanju značenje koje ovaj pojam ima, zbog čega ne bi bilo loše da pročitate nastavak teksta.

Po etimologiji sam termin derivate potiče iz latinskog jezika, preciznije od reči derivatum, što znači izvedeno. Ovaj pojam ima široku primenu u različitim naučnim disciplinama, pa tako u hemiji derivati su jedinjenja koja su nastala iz drugih jedinjenja zamenom nekih elemenata.

Najpre su se derivatima smatrala isključivo ona jedinjenja za koja se može zamisliti da nastaju iz drugog jedinjenja i to ako se jedan atom zameni drugim ili grupom atoma.

U biohemiji, izraz derivati se upotrebljava za jedinjenja koja se bar teoretski mogu formirati iz prekursorskog jedinjenja.

U ekonomiji se pojam derivati koristi da označi tzv finansijske derivate koji predstavljaju izvedene hartije od vrednosti, jer se njihova vrednost izvodi iz vrednosti neke druge osovne imovine koja se nalazi u njihovoj osnovi. Derivati predstavljaju pisane ugovore koji sadrže prava na određene akcije sa vezanom imovinom u budućnosti.

Share.