Distopija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Distopija

Značenje reči distopija

Antitteza utopije naziva se distopija.

Izraz distopija potiče od grčke reči topos sa prefiksom dis u značenju alternativno, odnosno antiutopijsko. U teoriji se definiše kao fikciono društvo koje predstavlja antitezu utopije.

Distopiju kao sistem karakeriše ugnjetavajuća društvena kontrola, poput autoritarnih ili totalitarnih političkih režima.

Kako bi pojasnili ovaj pojam poredimo ga sa pojmom antiutopija od koga se značajno razlikuje. Naime, distopija nema orjentaciju prema dobrim vrednostima, dok je antiutopija nekada bila utopija ili je bar pokušala da bude, ali je iz nekog razloga taj osnovni utopijski svet i ideja odbačen ili uništen.

U medicini distopija označava nicanje ili razvijanje nekih organa na mestu gde se normalno ne razvijaju, praćeno velikim poremećajima razvoja.

Filozofija određuje distopiju kao zamisljeno mesto u kome je sve najgore.

Distopijska društva kreiraju pisci fikcija. Takvi pisci isceniraju sva pitanja jednog društva, okoline, politike, religije, tehnologije i (ili) duhovnosti koja se mogu pojaviti u budućnosti. Zato se distopija pretstavlja kao ideja društva o opštoj pretpostavljanoj budućnosti, ali koju karakterišu negativni, antiutopijski elementi koji mogu biti od onih ekoloških preko političkih do društvenih.

S tim u vezi se ovaj pojam neretko povezuje sa siromašnim društvima, kolapsom društveno-političkog sistema, i sa političkom represijom i totalitarizmom. Ovakva distopijska društva opisana su u knjigama: „1984“ Džorž Orvela, Vrli novi svet” Oldusa Hakslija i u “Fahrenhet 451” Reja Bredberija.

Share.

Leave A Reply