Giljotina

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je giljotina? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Mehanička sprava koja je služila za izvršenje smrtne kazne odsecanjem glave naziva se giljotina.

Iako giljotine pripadaju prošlosti i više se ne koriste, u istoriji sveta obeležile su jedan period, a veliki broj ljudi je izgubio život uz pomoć ove naprave i zbog toga nije na odmet da znate značenje pojma giljotina.

Etimologija nas upućuje na informaciju da je sam termin giljotina potekao iz francuskog jezika, preciznije od reči guillotine, koja se koristila da označi mehaničku spravu za odsecanje glave. Takav naziv dobila je po lekaru Žozefu Injasu Giljotenu koji je i predložio da se ona koristi kao zamena za sekiru kojom su se do tada odsecale glave.

On je smatrao da bi giljotina bila dosta humanije za izvršenje smrtne kazne, a Francuska skupština je i usvojila njegov predlog i od 1792-ge godine započinju sa pravljenjem giljotine. Njen prototip napravili su Šarl Anri Sanson (francuski izvršilac) i Tobijas Šmit (nemački majstor).

Što se tiče izgleda giljotine verujem da je većina imala priliku da istu vidi na filmskom platnu ili gledajući neki dokumentarac. Reč je o velikoj spravi sa teškim i oštrim sečivom koji je sa velike visine padao na potiljak žrtve i u deliću sekunde odsecao joj glavu.

Prvo javno pogubljenje giljotinom obavljeno je u aprilu 1792-ge godine kada je smaknut Luj Kapet, a poslednje u septembru 1977-e godine kada je pogubljen Hamid Djandoubi. Kada je u Francuskoj ukinuta smrtna kazna, giljotina biva potpuno izbačena iz upotrebe.

Iako je giljotina obeležila jedan kultni istorijski period u Francuskoj, treba istaći da su nju koristile i druge zemlje poput Švedske i Nemačke.

Share.