Gilipter

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je gilipter? Da li ste upoznati sa tačnim značenjem navedenog pojma?

Glipter je pojam koji se koristi da označi neozbiljnog pripadnika mlađeg naraštaja koji se ističe nedoličnim ponašanjem.

Pojam glipter spada u one izraze koje koristimo iako nemamo pravilnu percepciju o njihovom značenju. Takvih reči je puno na prostorima naše zemlje, što ne treba da nas čudi kada uzmemo u obzir broj naroda koji je prolazio kroz našu zemlju. Neki od njih su ostavljali svoju kulturu, neki potomke, neki stvari, običaje, jezik, izraze.

Jedan od takvih je i izraz gilipter, koji se na našim prostorima izgovara još i kao gelipter, a prisvojili smo ga iz Nemačkog jezika, preciznije od reči geliebter, čije doslovno značenje jeste ljubavnik.

Ipak treba istaći da se na našim prostorima pojam gilipter gotovo nikada ne koristi da označi ljubavnika, odnosno muškarca koji sa nekom ženom održava dugotrajnu ljubavnu vezu, a da nije za nju vezan brakom.

Kod nas gilipter se upotrebljava za pripadnika mlađeg naraštaja koji se ponaša nedolično. Obično je reč o tzv. mangupu koji svoje frustracije i revolt pokazuje na takav način da pravi nerede i ometa okolinu u normalnom načinu života.

Sinonimi reči gilipter su niktov, mangup, šalabajzer, bespolsičar, đavolak, baraba, propalica, zajebant.

Gilipter se često upotrbljava i da označi frajera u negativnom kontekstu, odnosno osobu koja je stalno u opticaju sa više devojaka, ništa ne radi u svom životu ili kako bi kod nas rekli “presipa iz šupljeg u prazno”.

Share.