Gerila

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gerila, šta je to zapravo? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Gerila je izraz koji se upotrebljava da označi ratnu strategiju koja se sastoji u korišćenju malih i pokretljivih jedinica koje izvode zasede, prepade i sabotaže u cilju slabljenja neprijatelja.

Ako znate šta znači pojam gerila, svaka Vam čast! Naime, iako je ovaj pojam prisutan na našim prostorima, veoma retko se upotrebljava zbog čega veliki broj ljudi nije upoznat sa njegovim značenjem.

Etimologija nas upućuje na informaciju da je sam termin gerila potekao iz španskog jezika, od reči guerrilla, što doslovno znači ratić, odnosno mali rat.

Prvi put ovaj pojam upotrebljen je u Španiji da označi strategiju koju je vojska ove zemlje imala protiv vojske čuvenog Napoleona. Iako u to vreme jači i inferiorniji, Napoleon se nije mogao nositi sa gerilcima koji su uživali veliku podršku među stanovništvom.

Gerilsko ratovanje ili partizansko ratovanje, kako ga još nazivaju, predstavlja naziv za ratnu strategiju koja se sastoji u korišćenju malih i pokretljivih jedinica koje izvode zasede, prepade i sabotaže u cilju slabljenja neprijatelja.

Zahvaljujuči ovoj strategiji kod neprijatelja prvo slabi logistika, što vremenom dovodi do dogoročnog onesposobljenja za dalje vođenje uspešnih ratnih operacija.

Gerila se sprovodi veoma ofanzivo, sa izbegavanjem krutih frontova i konstantnom držanju inicijative.

Ovu vrstu strategije može primenjivati i redovna vojska, kao i paravojne formacije.

Izraz gerila se upotrebljava i da označi partizansko ratovanje u Španiji i zemljama Latinske Amerike.

Takođe ovaj pojam se može koristi da označi mirnodopske delatnosti koje se obavlaju krišom ili kršenjem nekih ustaljenih pravila.

Share.