Vrlina

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vrlina, šta je to zapravo? Šta znači imati vrlinu?

Vrlina je pozitivna ljudska osobina.

Od malena nas uče da budemo puni vrlina, i da je to jedna od najboljih i najčistijih osobina koje čovek poseduje. Svaki roditelj se trudi da “usadi” što veći broj vrlina svome detetu, smanjivajući mogućnosti da se dete oda nekom poroku. A koje je pravo značenje pojma vrlina?

Najjednostavnije rečeno vrlina je pozitivna ljudska osobina. Reč je o određenom pozitivnom etičkom čovekom svojstvu, koje predstavlja moralnu izvrsnost ličnosti.

Po jednoj od definicija, vrlina predstavlja sposobnost umnog delovanja u skladu sa najvišim kako ljudskim, tako i božanskim normama.

Ljudi su još od davnina negovali vrlinu kao nešto dobro što postoji u svakom od nas. Antičko shvatanje ljudkse vrline tretira istu kao snagu duha i sposobnost ispravnog delovanja. Oni su temeljcem za svaku osobu smatrali četiri vrline: razboritost, pravdenost, umerenost i hrabrost.

Sa druge strane u hrišćanstvu vrlina predstavlja poštovanje božijih zakona i obuhvata četiri osnovne vrline, a to su smernost, uzdržljivost, moralna čistota i pravednost. Pored ovih postoje i tri teološke vrline: ljubav, vera i nada.

Neke od osobina koje se vrednuju kao vrline u većini kultura su: vera, vernost, disciplina, empatija, zahvalnost, integritet, iskrenost, ljubav, milosrđe, mir, mudrost, nada, nevinost, nesebičnost, odanost, odgovornost, osećajnost, pamćenje, poverenje, poslušnost, praštanje, prijateljstvo, razumevanje, savest, samopouzdanje, skromnost, smernost, reća, strpljenje, čast, hrabrost i čovekoljublje.

Suprotnost vrlini jeste mana ili porok.

Share.