Volumen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je volumen? Koje je pravo značenje ovog pojma?

U svom najopštijem značenju volumen se koristi da označi prostor koji zauzima neko telo.

Svakodnevno smo u prilici da se sretnemo sa pojmom volumen, ako ništa onda u brojnim reklama za šampone zahvaljujći kojima kosa dobija na volumenu. Veliki broj ljudi redovno koristi ovaj pojam, a da ni sam nije svesan njegovog primarnog značenja.

Etimologija nas upućuje da je sam pojam volumen potekao iz latinskog jezika, od reči volubilis, što znači zavoj, svitak, spisa obvijen oko štapića.

U najopštijem značenju koje ima, pojam volumen se koristi da označi prostorni sadržaj nekoga tela, tj. prostor koji zauzima telo. Ovaj pojam se takođe koristi da označi obim, punoću, opseg, gustinu, jačinu ili dimenziju nečega.

Mnogi misle da reč volumen i reč zapremina imaju potpuno isto značenje, što je pogrešno. Naime, zapremina se koristi da označi količinu, odnosno koliko se nečega može staviti u nešto, dok se volumen upotrebljava da opiše prostor koji zauzima neko telo.

Za volumen se kao merna jedinica koristi kubni metar. Treba istaći da isključivo trodimenzionalni objekti imaju volumen. Dakle, volumen ima tri dimenzije: širinu, visinu i dužinu.

U matematici, volumeni se definišu preko integralnog računa, aproksimirajući telo kao zbir volumena velikog broja malih kocki.

U muzici, termin volumen se koristi da označi obim, jačniu i punoću glasa ili zvuka.

Share.