Varvarstvo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Varvarstvo

Šta znači varvarstvo?

Vidovi divljaštva, surovosti, grubosti i neobrazovanosti nazivaju se varvarstvom.

Etnološki posmatrano pojam varvarsto izveden je od reči varvari koja je grčkog porekla. Nastala je od staro – grčke reči βάρβαρος u značenju varvarin koja je u to vreme korišćena za one osobe koji su slabo govorili grčki jezik ili ga uopšte nisu govorili.

Varvarstvo je veoma čest pojam koji se koristi svuda u našoj zemlji, a osnovno značenje mu je divljaštvo, odnosno surovost. Ovaj izraz često se koristi za skupove gde određene osobe prave krš i lom, odnosno za razne demonstracije i ostale skupove koji su propraćeni sa masovnom destrukcijom i uništavanjem imovine.

Iako varvarsto povezujemo sa divljaštvom, grubosti i nasilnošću ovaj izraz možemo koristiti i za masovnu neobrazovanost ili neobrazovanosti određene grupe. Varvarstvom bi predstavljalo ne samo neobrazovanu masu već sve one koji se ne uklapaju u društvo i imaju veoma necivilizovan pristup. Varvarstvom u širem smislu reči se može nazvati i bezosećajnost, nehumanost, neljudskost, prostakluk ili primitivizam.

Varvarstvo se može posmatrati kao jedan od stupnjeeva u razvitku našeg društva, gde bi prvi i najprimitivniji stupanj bio divljaštvo, a odmah zatim sledi varvarstvo kao oblik društva u kome su ljudi bili manje primitivni ali i dalje nepismeni, i zatim sledi civilizacija stupanj koji traje i dan danas.

Share.