Vekerica

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 Šta je vekerica? Koje značenje ima ovaj pojam?

Vekernica je nemačka reč za budilnik.

Ako znate šta znači pojam vekernica, svaka Vam čast! Naime, iako je ovaj pojam prisutan na našim prostorima, veoma retko se upotrebljava zbog čega veliki broj ljudi nije upoznat sa njegovim značenjem.

Vekerica ili veker je germanizam, odnosno reč preuzeta iz nemačkog jezika i ima značenje budilnika odnosno alarmnog sata. Za vreme SFRJ ovaj pojam je počeo da se koristi na našim prostorima i to za metalni časovnik koji je imao opciju budilnika.

Dakle, vekerica je časovnik koji ima veoma jasnu namenu, a to je emitovanje zvučnog alarma u tačno određeno vreme. Prvobitna namena vekerica se ogledala u buđenju ljudi, ali danas oni se koriste kao vrsta podsetnika.

Svima je sigurno već dobro jasno kako funkcioniše ova sprava. Dakle, pre nego što legnete da spavate, uz pomoć određenih dugmića određujete tačno vreme u kojem želite da Vas probudi vekerica. Zatim ležete da spavate, a alarm će da zvoni u tačno vreme koje ste Vi namestili. Nakon što se čuje zvuk alarma, potrebno je pritisnuti određeno dugme da bi se isti isključio.

Postoji više različitih vekerica pa tako neke se i automatski zaustavljaju nakon ponavljanja određenog zvuka u trajanju od par minuta. Kada su se tek pojavile vekerice su imale zvono na vrhu koje zvoni, dok one koje se danas koriste, dosta su drugačije.

Naravno sa napretkom tehnologije, omogućeno je da mobilni telefoni imaju funkciju budilnika, pa je primena vekerica danas u padu.

Share.