Veteran

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je veteran? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Veteran je naziv za osobu koja je dugo vremena obavljala vojnu službu.

Pojam veteran veoma je čest na našim prostorima kako u svakodonevnom životu, tako i u drugim sferama života. Različiti ljudi različito doživljavaju ovaj termin, a za one koji ne znaju tačno značenje ove reči sledi objašnjeje.

Etimologija nas upućuje na informaciju da je sam termin veteran potekao od latinske reči vetus, što znači star, mator. U najširem značenju koje ovaj pojam ima, on se koristi da označi osobu koja je dugo vremena obavljala nekakav komplikovan posao, pa zahvaljujući tome stekla određeno poštovanje među pripadnicima svoje struke.

Često je reč o teškim i opasnim poslovima, zahvaljujući kojima se stiču određene veštine zbog kojih veteran dobijau značajan status.

U užem smislu pojam veteran predstavlja osobu koju je dugo vremena obavljala vojnu službu. Obično se veteranima nazivaju ovi pripadnici vojske koji su učestvovali u ratovima i oružanim sukobima, ali to nije pravilo.

Mnoge zemlje veteranima daju poseban status i tretiraju ih posebno i povlašćeno u odnosu na ostale građanje. To se najpre vidi u većim penzijama, zdravstvenoj nezi, ne plaćanju nekih taksi i drugo.

Share.