Veštačenje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je veštačenje? Šta znači veštačiti, a koje značenje ima pojam veštak?

Veštačenje predstavlja stručni pregled, ispitivanje i mišljenje koje vrši stručno lice, odnosno veštak.

Iako ne predstavljaju reči koje se svakodnevno čuju, pojmovi veštačenje i veštak dobijaju sve više na značaju, te se sve češće spominju u medijima. U slučaju da ste čuli za ove pojmove, a ne znate njihovo značenje na pravom ste mestu.

Pojam veštačenje se koristi da označi stručni pregled, ispitivanje i mišljenje koje daje stručno lice. Veštaćenje ili ekspertiza kako se još naziva, definiše se kao korišćenje znanja i iskustva različitih nauka i struka u utvrđivanju i razjašnjavanju nekog činjeničnog stanja koje je predmet dokazivanja.

Veštačenje je veoma često u pravnim postupcima kada treba utvrditi činjenice koje ne spadaju u domen prava, odnosno o kojima organ koji vodi postupak nema potrebno znanje. Postoji više vrsta veštačenja: finansijsko, grafološko, saobrajćajno, medicinsko, balitičko itd.

Osoba koja se bavi veštačenjem naziva se veštak ili ekspert. Reč je o licu koje poseduje specijalno znanje i veštinu da oceni određenje činjenice ili pojave i da o tome da svoje stručno mišljenje. Veštak je blizak saradnik suda i u velikoj meri pomaže istom da se utvdi istina i zaključi ili otvori rasprava.

Veštaci su obično osobe stručne u oblasima poput medicine, mašinsva, finansija, građevine, ekonomije i tome slično.

Share.