Vagabundo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je vagabundo? Saznajte tačno značenje ovoga pojma.

Vagabundo je naziv za skitnicu, probisveta, a na našim prostorima često se koristi i da označi ženskaroša.

Verujem da ste do sada više puta bili u prilici da čujete poznatu pesmu “Vagabundo” koju izvodi Goran Karan, a da li ste upoznati sa tačnim značenjem pojma vagabundo?

Termin vagabundo na našim prostorima koristi se u više različitih, ali srodnih značenja. Interesatno je da je na naše prostore došao iz španskog jezika, gde se ova reč koristi za neuhvatljivog i tajanstvenog čoveka kojeg je nemoguće zadržati kraj sebe.

Sa druge strane vagabond, od latinskog vagari u značenju skitati se, lutati, govori nam da se ova reč odnosi na skitnicu, probisveta, lutalicu, protuvu. Vagabundom se može označiti svaki beskućnik ili bitanga koja ne radi ništa u svom životu već samo tumara bez jasnog cilja.

Ipak u našim krajevima kada se spomene termin vagabundo uglavnom se misli na ženskaroša, na čoveka koji se ne može skrasiti pored jedne žene. Dakle, reč je u lutalici u prenesnom značenju, jer on “luta” od žene do žene.

Zahvaljujući njegovoj tajanstvenosti žene ga još više vole, ali zbog njegove neukrotive duše on ostaje večiti lutalica koji iako čezne za toplinom porodičnog doma, nikada ne uspeva da ga dobije.

Share.