Analogija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je analogija? Da li ste upoznati sa značenjem koje ima ovaj pojam?

U svom najopštijem značenju analogija predstavlja srodnost, podudarnost dveju upoređenih slučajeva, pojava ili stvari.

Iako ne predstavlja reč koja se svakodnevno čuje, pojam analogija dobija sve više na značaju, te se sve više upotrebljava. U slučaju da ste čuli za ovu reč, a ne znate šta znači, sledi objašnjenje.

Etimologija nas upućuje da je sam termin analogija potekao iz grčog jezika, preciznije od reči ἀναλογία, što znači sklad, razmera, odnos. Najopštije posmatrano, analogija se koristi da označi srodnost, tj. podudarnost između dva upoređena slučaja, dve pojave ili stvari.

Analogija predstavlja sličnost, istovrsnost ili saglasnost u osobinama i odnosima.

Definiše se kao logička metoda, koja predstavlja takav oblik posrednog zaključka kod kojeg se polazi od posebnog ili pojedinačnog i zaključuje se na posebnom ili pojedinačnom po sličnosti. Jednostavnije rečeno, ako su dva objekta slična po nekim osobinama, možemo zaključiti da su slična i u drugim osobinama.

Ovde treba istaći da ne postoji garancija za istinitost zaključenog. Npr:” Zemlja i Pluton su planete. Obe se nalaze u sunčevom sistemu i sličnog su oblika. Na Zemlji postoje živa bića, i na Plutonu postoje živa bića. “

Analogija je izuzetno značajna u rešavanju problema poput odlučivanja, peercepcije, memorije, kreativnosti, komunikacija i emocija.

U pravu, analogija je jedna od metoda tumačanja zakona. Uz pomoć nje se rešavaju slučajevi za koje nije izričito predviđeno pravno pravo.

U fizici, pojam analogija se korsiti da označi podudarnost različitih sastava fizike u odosu na njihovo dinamičko vladanje.

Share.