Aikido

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aikido, šta je to zapravo? Znate li šta znači aikido?

Aikido je moderna japanska borilačka veština.

Verujem da je većina čula za pojam aikido, te da zna koje je njegovo značenje. Ipak nije loše da se podsetimo kakva je borilakča veština zapravo aikido i koje su njegove osnovne karakteristike.

Sam termin aikido (合気道) predstavlja japansku reč čije doslovno značenje glasi usaglašeni put energije, a reč je o modernoj borilačkoj veštini, koju je osnovao Morihej Uešiba.

Nastao je negde sredinom 20-og veka, a glavni tehnički delovi koji ga čine preuzeti su iz jedne vrste džudžice i kendžicua.

Interesatno je da danas postoji više varijaca ove borilačke veštine, pa tako neke škole ne drže trening sa oružjem, dok druge veliku važnost pridaju vežbanju sa bokenom (drvenim mačem), jo štapom i tanto nožem, a ima i onih škola koje praktikuju da se sve tehnike aikidoa izvode sa mačem.

U Srbiju, aikido je stigao 1970-t godine i do danas privukao je dosta pristalica, pa tako postoji veliki broj specijalizovanih objekata u kojima se ova veština može trenirati.

Osnove aikida čini korišćenje energije i pokreta u cilju preusmerenja i neutralizovanja napadača, a njegove tehnike se baziraju na izbacivanju napadača iz ravnoteže. Zbog toga se ove tehnike mogu koristiti za samoodbranu bez nanošenja ozbiljnih povreda.

Mnogi smatraju da je aikido najteža japanska borilačka veština.

Share.