Aerobik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je aerobik? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Vrsta treninga koja kombinuje ritmičke aerobne vežbe sa istezanjem i vežbama snage, a sa ciljem povećanja kiseonika u organizmu, naziva se aerobik.

Svi smo upoznati sa informacijom o tome koliko je vežbanje važno za zdravlje našeg organizma, te nas ne čudi veliki broj sportova i različitih vrsta treninga koji se svakodnevno pojavljuju i dobijaju sve više na značaju.

Aerobik, fitnes, zumba, pilates, samo su neke od njih, a veliki broj ljudi ne pravi razliku između njih. Jedan od najstarijih i najznačajnih vrsta svakao je aerobik, a više o njemu možete pročitati u sledećim redovima.

Sam pojam aerobik na naše govorno područje stigao je posredstvom engleskog jezika. Ova reč prvi put je upotrebljenja u Sjedinjenim Američkim Državama i to od strane Ratnog vazduhoplovstva.

Termin aerobik nastao je od reči air, čije doslovno značenje jeste vazduh, a ovaj termin korišen je da označi vrstu kondicionalnog treninga čija je svhra povećanje kiseonika u oganizmu.

Po definiciji, aerobik predstavlja vrstu treninga srednjeg inteziteta sa aerobnim karakterom, što znači da se vežbanje odvija na takav način da se energija oslobađa uz pristustvo kiseonika. Cilj ovog treninga jeste povećanje snage, elastičnosti i kardiovaskularnog kapaciteta organizma.

Aerobik se obično izvodi grupno, često uz muziku i instruktora koji će sve pristune bolje uputiti u pravilno izvođenje vežbi. Na našim prostorima, praksa je da se aerobik održava u teretanama i fitnes centrima.

Brojna istraživanja su pokazala da se aerobikom u trajanju od 60 minuta sagori 400 kalorija.

Share.