Epopeja

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Epopeja

Šta je to epopeja?

Epsko delo istorijskog sadržaja naziva se epopeja.

Etimologija nas upućuje na poreklo izraza epopeja navodeći grčku reč ἐποποıίη koja se doslovno može prevesti kao epska pesma ili kao pesnička pripovest. Ipak epopeja se može odrediti kao epsko delo istorijskog i mitskog sadržaja.

U prenesenom značenju pod epopejom se misli na određeno sudbonosno značajno istorijsko razdoblje, odnosno kao dugi niz nezaboravnih događaja. A takvi događaji stavljeni u stih predstavljaju u književnosti epsku poeziju ili samo ep.

Zato se epopeja ne retko naziva samo ep, a koji se rangira kao najstarija epska vrsta i obično predstavlja obimno epsko delo u stihu. Jedan od najčuvenijih epova je “Ep o Gilgamešu”, a interesentno je da je napisan klinastim pismom na glinenim pločicama.

Kao vrsta književnog dela epopeja je nastala u antičkoj Grčkoj od pesama o junacima. I jedan od najvećih epskih pesnika Homer je upravo živeo u to doba, a njegove “Ilijada” i Odiseja” (pripovedanja o Trojanskom ratu i Odisejevim lutanjima) čitaju se i danas širom sveta.

Generalno epska poezija ima svoju podelu, pa se i ona deli na epove i epske pesme. Pritom epovi su složeniji i imaju više likova i događaja. A najznačajnija vrsta epa je takozvani junačko-istorijski ep ili epopeja. Dalje sama epopeja može biti sastavljena od narodnih pesama i priča, poput “Lazarice” Sr. Stojakovića ili “Kosovo” od St. Novakovića, ali i umetnička koja se može dalje granati na istorijsku, romantičnu epopeja i druge.

Share.