Enciklopedija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je enciklopedija? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Pisano delo u kojem se abecednim ili drugim metodičkim redov, opširno opisuju ljudska znaja u formi prilagođenoj svakodnevnoj upotrebi, naziva se enciklopedija.

Za pojam enciklopedija čuli smo svi, a verujem da velika većina ima kod kuće makar jednu enciklopediju. Ipak malo je onih koji znaju da se najpre ovaj pojam koristio u značenju obrazovanje, odnosno gajenje i vaspitanje deteta.

Etimologija nas upućuje da sama reč enciklopedija potiče od Kojnsko grčkog izraza ἐγκύκλιος παιδεία (enkyklios paideia) u značenju opšte obrazovanje. Prilikom prepisivanja ove reči iz jednog latinskog manuskripta dolazi do njege modifikacije, te se ona danas doslovno prevodi kao potpuna instrukcija ili potpuno znanje.

Termin enciklopedija prvi put je upotrebljen 1517-e godine i to u naslovu knjige Johana Aventuisa: “Encyclopedia orbisque doctrinarum, hoc est omnium artium, scientiarum, ipsius philosophiae index ac division” . Veoma brzo se rasprostranio svuda u svetu ,iako je u početku imao nešto različitija značenja, sva ona svodila su se na jednu reč, a to je – obrazovanje.

Danas se termin enciklopedija koristi da označi pisano delo u kojem se abecednim ili drugim metodičkim redom, opširno opisuju ljudska znaja u formi prilagođenoj svakodnevnoj upotrebi. Ona pruža pregled informacija iz svih grana znanja ili iz određene discipline.

Razlikujemo stručne i opšte enciklopedije. Stručne enciklopedije se bave samo jednom oblasti i to veoma opširno, dok naučne obrađuju sva naučna područja.

Mnogi smatraju da je enciklopedija isto što i rečnik, što je potpuno pogrešno. U odnosu na rečnik, enciklopedije su dosta duže, obimnije, detaljnije i njihov fokus je na činjeničnim informacijama koje su vezane za određenu oblast, dok je fokus rečnika na lingvističkim informacijama.

Enciklopedije postoje već dve hiljade godine, a neverovatan razvoj tehnike i tehnologije uslovio je da se one danas dosta razlikuju od prvobitnih. Digitalna era je omogućila veću pristupačnost, autorstvo, i raznovrsnost unosa ekciklopedija.

U pošlosti su enciklopedije pisane na papiru i predstavljale su skupine tumačenja o mnogim predmetima ljudskog znanja. Pisane su dosta dugo, a veoma teška je bila svaka izmena ili dopunjavanje iste.

Danas, enciklopedije se mnogo brže pišu, ažuriraru, a saznanja iz njih dostupna su odmah i svima. Postoje i u električnoj formi, a sve su popularnije govorne enciklopedije, odnosno enciklopedije snimljenje u audio ili video formatu, gde je vaše samo da sednete, stisnete PLAY i prepustie se uživanju u novim saznanjima.

Share.