Epidemija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je epidemija? Koje značenje ima pojam epidemija, a koje termin epidemiolog?

Naglo pojavljivanje i proširenje jedne bolesti u jednoj populaciji naziva se epidemija.

Verovatno ste do sada bili u prilici da čujete izraze poput “epidemija boginja”, “ozbiljna epidemija gripa” ili “pojava nove epidemije”, a da li znate šta pojam epidemija znači?

Prateći etimologiju dolazimo do informacije da sam termin epidemija potiče od grčkih reči επι (epi), što znači iznad, preko i reči δεμος (demos) u značenju narod, ljudi. Doslovno preveden pojam epidemija imao bi značenje “među narodom rasprostranjeno”.

Epidemija se definiše kao naglo pojavljivanje i proširenje jedne bolesti u jednoj populaciji. Drugim rečima, reč je o porastu oboljenja od zarazne bolesti koji je neuobičajen po broju slučajeva, vremenu, mestu i zahvaćenom stanovništu, a neretko dolazi i do povećanja broja obolelih koji imaju velike komplikacije ili smrtni ishod.

Kroz istoriju postojao je veliki broj epidemija koje su uzrokovale smrt velikog broja ljudi i načinile teške socijalne i ekonomske posledice. Po pravilu, endemične bolesti su infektivne bolesti poput kuge, kolere, tifusa, malarije, gripa, boginja itd. Nakon što se u određenom području proglasi epidemija, sprovode se brojne mere zaštite kako bi se ona što pre suzbila.

U retkim slučajevima se ovaj pojam može upotrebljavati i za neinfektivne bolesti poput gojaznosti ili alkoholizma, i to u cilju podizanja svesti stanovništva i opisivanja opasnosti koje nastaju kao posledica bolesti.

Epidemija se obično širi neverovatnom brzinom jer se prenosi vazduhom, zaraženom hranom, vodom ili fizičkim kontaktom sa obolelim. Iako je ona obično prostorno ograničena, može doći do njenog širenja na cele zemlje pa čak i kontinente. U tom slučaju epidemija se naziva pandemija.

Grana medicine koja se bavi izučavanjem epidemije, naziva se epidemiologija. Osoba koja se bavi izučavanjem epidemije naziva se epidemiolog.

Share.