Dvorska luda

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to dvorska luda? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Dvorska luda je izraz za osobu koja je na vladarskim dvorovima zabavljala sve prisutne svojim šalama i smelim kritikama upućenim vladaru.

Za pojam dvorska luda čuli smo gotovo svi, te verujem da većina zna pravo značenje ovog pojma, iako se poslednjih godina dosta ređe koristi.

Dvoska luda je termin koji se koristi da označi šaljivu osobu, koja je na vladarskim dvorovima u srednjem i na početku novog veka, zabavljala sve prisutne svojim šalama, rugalicama i smelim kritikama upućenim vladaru.

Dvorske lude su mogle čak i da se šale na kraljev ili carev način, sve dok su te šale zasmejavale vladare. U slučaju da oni nisu bili zadovoljni šalom, dvorska luda bi bio pogubljen.

Brojni istorijski spisi nam govore da su vladari srednjeg veka poput makedonskog kralja Filipa II, Kalifa Haruna Al – Rašida i meksičkog kralja Montezume imali dvorske lude na svojim dvorovima.

Iako nije pravilo, obično su dvorske lude bile osobe sa nekim fizičkim nedostatkom, patuljci i tome slično. Oni su oblačili zanimljiva odela raznih boja koja bi njihovu tačku činila još uspešnijom.

Ovaj posao je pre nekoliko stotina godina nestao, a umesto njih pojavili su se različiti komičari koji imaju veliku slobodu izražavanja i mogu da kritikuju postojeću vlast.

Share.