Diferencijacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diferencijacija

Isticanje razlike i jedinstvenosti neke stvari, informacije, proizvoda, ono što ga čini drugačijim od ostalih može se obuhvatiti izrazom diferencijacija.

Termin diferencija koren ima u latinskoj reči differe, razlikovati se, pa označava neku razliku, netačan iznos. U matematici se koristi da označu neku razliku, kao deo za koji je neka veličina veća ili manja od druge. Može da znači i višak, al i manjak ili deficit.

U opštem govoru upotrebljava se i da pokaže nesuglasicu ili neslaganje.

Sa druge strane diferencijacija proizvoda u marketingu po definiciji jeste skup mera i delovanja preduzetnika usmerenih na to da se na tržištu postigne određeni stupanj razlikovanja vlastitog proizvoda od sličnih konkurentskih proizvoda.

Tako je diferencijacija proizvoda pogodnija za preduzetnike koji već deluju na nekom tržištu u odnosu na one nove koji tek ulaze u tržišnu trku, te će morati da ulože mnogo veća sredstva za promovisanje svojih proizvoda

Poznata kompanija Apple je uspela da kroz diferencijaciju poveća potražnju svojih proizvoda na tržištu. Diferencijacija podrzumeva stvaranje i proizvodnju jedinsvenih i kupcima atraktivnih proizvoda. Dizajn je kod ove kompanije, na primer, veoma bitan i proizvodi su dizajnirani tako da uvek idu ispred svoje konkurencije. Uprkos snažnoj borbi na tržištu uspeli su da izgrade svoje mesto i stalnu potražnju upravo kroz diferencijaciju proizvoda, inovativno oglašavanje i td.

Share.

Leave A Reply