Kaučuk

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je kaučuk? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Kaučuk je naziv za prirodnu gumu koja se dobija iz mlečnog soka nekih tropskih biljaka.

Sudeći po ponudi koje nam daju zlatare i druge prodanvice nakita, sve više se prodaje nakit pravljen od kaučuka i nekog plemenitog metala. Verujem da većina Vas zna o kojem nakitu je reč, a da li znate koje je pravo značenje pojma kaučuk?

Ako ovaj pojam posmatramo sa strane etimologije videćemo da je on na naše prostore stigao posredstvom francuske reči caoutchouc, koja potiče od indijskog cao, što znači drvo i ochu u značenju suza (doslovan prevod – drvo koje place). Najjednostavnije rečeno kaučuk je naziv za prirodnu gumu.

Kaučuk je zapravo elastični ugljenikov polimer koji je prvi put napravljen iz lateksa, kog proizvode neke tropske biljke. Najpoznatija biljka koja daje kaučuk naziva se Hevea brasiliensis. Iako je ova biljka bila prisutna uglavnom na Južno Američkom kontinetu, danas se gaji gotovo svuda u svetu gde mu klima dozvoljava. Na prostore Evrope kaučuk je stigao zajedno sa kafom, kukuruzom i krompirom.

Ova vrsta prirodne gume ima široku primenu svuda, pre svega zbog sjajnih osobina koje ima. Ne samo da je veoma raztezljiva, nego je i fleksibilna, vodootporna i ekonomična.

Pored već pomenutog nakita, kaučuk se koristi i za izradu obuće, odeće, igračaka, gumica za brisanje,pa čak i automobilskih guma.

Bitno je istaći da je tokom 17-og veka primena kaučuka bila dosta ograničena u odnosu na primenu koju on ima danas. Glavni razlog bio je taj, što se pri velikom porastu temperature, kaučuk topio.

Vremenom se razvijala prerada kaučuka dodavanjem raznih hemikalija. Jedan takav ekspriment izveo je Čarls Gudjir koji sredinom 19-og veka kada je primetio da kaučuk pomešan sa sumporom daje smesu sa dosta  drugačijim svojstvima. Par godina kasnije je ova smesa dobila naziv guma, a proces njenog dobijanja vulkanizacija.

U odnosu na kaučuk, guma je imala dosta poželjnija svojstva, pre svega jer se usled povećanja temperature ona nije lepila (otapala), ćak šta više njena čvrstina se povećavala.

Share.