Angiografija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je angiografija? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Invazivna dijagnostička metoda pregleda unutrašnjosti krvnih sudova tela naziva se angiografija.

Ako niste upućeni u terminologiju koja se koristi u medicini verujem da ne znate značenje pojma angiografija. Naime, reč je o pojmu koji se nešto ređe upotrebljava u svakodnevnoj komunikaciji, a uglavnom se koristi u medicini.

Etimologija nas uči da je sam termin angiografija potekao iz grčkog jezika, preciznije od reči angeion, što znači krvni sud i reči graphein, što znači napisati, zapisati, ispisati. Angiografija se definiše kao invazivna dijagnostička metoda pregleda unutrašnjosti krvnih sudova.

Angiografija se sprovodi tako što se ubrizga radio neprozirno hidrosolubilno kontrastno sredstvo kroz specijalne katetere koji se uvode u krvni sud. Potom se ti krvni sudovi snimaju X – zracima, primenom posebne rentgen tehnike na bioskopskom filmu ili digitalnim putem.

Dobijeni zapis krvnih sudova naziva se angiogram.

Bitno je istaći da se ova procedura može obaviti i bez katetera, odnosno samo sa umetanjem igle za ubrzigravanje kontrasnog sredstva. Angiografija se upotrebljava za slikanje arterija u srcu, bubrezima, mozgu, aorti, vratu, grudnom košu, plućima, udovima i gastrointestinalnom traktu.

Ovu tehniku snimanja prvi put je upotrebio portugalski neurolog Antonio Moniz davne 1927-e godine kako bi uspeo da dijagnostikuje nekoliko vrsta nervnih oboljenja poput tumora. Tri decenije kasnije sa uvođenjem Seldingerove metode, angiografija postaje mnogo pouzdanija, sigurnija i bezbednija procedura za bolesnike.

Treba napomenuti da je trenutno angiografija jedina metoda koja tačno može da utvrdi stepen suženja ili začepljenja krvnih sudova.

U zavisnosti od opreme koja se koristi u toku ove procedure razlikujemo sledeće vrste angiografije: klasičnu (kateter), magnetno rezonantnu i kompijuterizovanu tomografsku angiografiju.

Angiografija sa sobom donosi i brojne neželjne efekte poput mučnine, vrtoglavice, svraba, alergijskih reakcija, bronhospazma i zračenja koje zavisi od dužine trajanja i vrste pregleda.

Ova procedura se primenjuje za otkrivanje sledećih oboljenja: aneurizme, suženja krvnih sudova različite lokacije, vazokonstrikcija krvnih sudova, narušene prohodnosti krvnih sudova, urođenje arterijsko-venske maliformacije, tumora, unutrašnjeg krvarenja i kod povrede raznih organa.

Share.