Anticipacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je anticipacija? Šta znači ovaj pojam, a šta znači kada kažemo anticipirati?

Predviđanje nečega što će se tek dogoditi, uzimanje unapred ili dobijanje predstave o nečemu unapred naziva se anticipacija.

Anticipacija je pojam koji je ranije dosta ređe korišćen na našim prostorima, ali danas gotovo da se koristi u svim segmentima života. Naročito je prisutan u medijima, a posebno u politici, a sve češće ga srećemo i u svakodnevnoj komunikaciji.

Etimologija nas uči da je sam pojam anticipacija potekao iz latinskog jezika, od reči anticipatio u značenju primanje unapred. Anticipacija se najpre odnosila na uzimanje unapred, odnosno davanje avansa za neku robu. Danas se uglavnom koristi u nešto drugačijem značenju.

Anticipacija se definiše kao predviđanje nečega što će se tek dogoditi i priprema za dolazak očekivanog zbivanja. Anticipacija može dovesti do bržeg opažanja, ali isto tako može dovesti i do pogrešnog, jer svi mi znamo da se često stvari ne dogode onako kako smo predvideli.

Anticipacija podrazumeva da mi stvaramo sud ili dobijamo predstavu o nečemu unapred. Obično se javlja usled delovanja određenih osećaja kod čoveka. Dakle, reč je o predpostavki ili predujamu o određenoj stvari. Najbitnija stavka u razvoju anticipacije jeste iskustvo, ali i neophodno predznanje.

U velikom broju slučajeva anticipacija je dobra jer zahvaljući njoj možemo da izbegnemo neke neželjene događaje ili sprečimo neželjene posledice.

Šta znači kada kažemo da je neko anticipirao nešto? Ako kažemo da je pojedinac anticipirao neki događaj, to znači da je on dao predviđanje o njemu, tj. on je stvorio predstavu ili svoj sud o tom događaju i pre nego što je se isti desio.

Share.