Arahnofobija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je arahnofobija? Šta znači kada kažemo da neko pati od arahnofobije?

Arahnofobija predstavlja iracionalni strah od paukova.

Prirodno je u ljudskom životu da se plaši nečega. Svi mi posedujemo neku vrstu straha, koja je kod nekih više, a kod drugih manje izražena. Arahnofobija spada u pet najčešćih i najrasprostranjenijih strahova na svetu.

Etimologija nas uči da je sam pojam arahnofobija potekao iz grčkog jezika, preciznije od reči ἀράχνη (aráchnē), što znači pauk i reči φόβος (phóbos) u značenju strah. Arahnofobija predstavlja iracionalni strah od pauka.

Reč je o najčešćoj fobi koja ujedno predstavlja i oblik zoofobije. Ljudi sa ovom fobijom ne samo da se plaše paukova, već osećaju strah na svakom mestu gde misle da ima paukova, naročito ako vide trag njihovog prisustva (paukovu mrežu).

Osoba sa ovom vrstom fobije naziva se arahnofob. Kada arahnofob vidi pauka, on dobija napad panike, koji mu onemogućava da uđe na mesto na kojem se nalazi pauk, ma koliko on mali bio. U nekim slučajevima arahnofob ima napad panike i kada vidi pauka na TV-u ili na slici.

Bitno je istaći da nije svaki strah fobija. Pa tako, ako vidite tarantulu kako se slobodno kreće u vašoj kući, logično je da ćete se uplašiti, jer pre svega reč je o izuzetno otrovnoj životinji.

Dakle, arahnofobija predstavlja iracionalni strah od paukova, a njeno lečenje često traje dosta dugo. Nakon posete terapeutu, on određuje kako će teći lečenje arahnofoba, a obično se to radi konzumacijom lekova protiv ankcioznosti i izlaganju najpre slika sa ovim životinjama, potom video zapisa, a na kraju u opticaj dolaze i stvarni pauci.

Share.