Atentat

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to atentat?

Protivpravan napad na nečiji život, čast ili imanje naziva se atentat.

Etimološki posmatrano pojam antentat u naš jezik preuzet je iz latinskog, od glagola attentare, što znači pokušati.

atentat

U širem smislu atentat predstavlja protivpravni napad na nečiji život, čast ili imanje. U tom smislu naglo povećanje cena na tržištu, povećanje poreza ili velika inflacija mogu se smatrati vrstom društvenog atentata poznatijeg još kao – atentat na životni standard.

Međutim, ovaj pojam uglavnom se koristi u značenju koje ima u užem smislu, gde podrazumeva fizički napad na određenu osobu. Dakle, atentat predstavlja ubistvo ili pokušaj ubista ciljane osobe koje ima gotovo uvek neku političku pozadinu.

Atentati su kroz istoriju imali veliku ekonomsku, kulturnu, vojnu i političku važnost i to ne samo u određenoj državi, već u celom svetu. Neki od najpoznatijih atentata vršeni su na Hitlera, Franc Ferdinanda, Raspućina, Aleksandra Obrenovića, Gandija, Martina Lutera Kinga, Kenedija;

Osobe koje vrše atentat nazivaju se atentatori. Reč je o profesionanim ubicama koji obično ubijaju po narudžbini, ali često i verski ili neki drugi fanatici mogu biti počinioci atentata.

U pravnim naukama na atentat se gleda kao na pokušaj ubistva ili ubistvo sa predumišljajem.

Poslednjih godina atentat se vezuje i za ciljana ili vansudska pogubljenja koje obavljaju vojne, policijske ili obaveštajne službe. Obično je reč o borbi koju pripadnici jedne države vode protiv vodećih terorističkih organizacija.

Share.