Kinolog

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kinolog

Ako budete nekada u prilici da imate psa sigurno će vam za raznorazne potrebe vašeg ljubimca biti potrebno znanje kinologa. Pas kao najstariji i najbliži pratilac čoveka sigurno će vam biti zahvalan ako se budete sa naučnog aspekta, odnosno redovnim konsultovanjem sa konologom i u saglasnosti sa njim, ophodili prema svom ljubimcu.

Kinolog je stručno lice koje se bavi psima, kombinujući znanje o poreklu pasa, njihovoj genetici, razvoju i uzgoju pasa, te dopunjenu veterinarskom praksom.

Pojam kinologija potiče od grčke reči kynós u značenju pas i latinske logia (nauka) , te se prevodi kao nauka o psima i o psećim rasama.

Prema definiciji kinologija se bavi uzgojem, nezi, ponašanjem, treniranjem, bolestima i istorijom domaćih pasa. Takođe, ova nauka koja je nastala u Engleskoj se delom bavi i veterinarskom medicinom i pshologijom pasa.

Poznate su trke pasa poput konjičkih, samo što se one organizuju na kinodromu. Kinodrom je, može se pretpostaviti, sportsko trkalište isključivo za pse.

U suštini, studije o psima mogu proučavati i veterinari, treneri, uzgajivači pasa i td. bez neke dodatne potrebe za stručno naučnom obukom ili znanjem. Danas su pogotovu dostupne brojne knjige i video zapisi koji se javljaju kao rezultat dugogodišnjeg iskustva ljubitelja pasa, a koji ne moraju imati formalno znanje o psima.

Share.

Leave A Reply