Kostret

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je kostret? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Oštra i gruba kozija dlaka koja se koristi za izradu materijala naziva se kostret.

Pojam kostret danas se nešto ređe koristi nego prethodnih godina. Naime, ovaj pojam gotovo da je bio neizostavan u prošlom veku, dok se danas retko srećemo sa njim. Ako Vas zanima šta znači kostret, na pravom ste mestu.

Sam termin kostret koristi se od davnina i to da označi grubu i oštru dlaku od koje se dobija veoma oštra tkanina. Reč je o gruboj tkanini koja nije bila pogodna za izradu odeće, ali je interesanto da se kostret koristio upravo u ovu svrhu.

Sama obrada kozije dlake u cilju dobijanja kostreta je prilično slična načinu na koji se obrađuje vuna. Jedina je razlika što se kostret ne pere niti češlja kako bi bio što grublji.

Majice i košulje koje su pravljenje od ove tkanine imale su posebnu namenu. Naime, najpre je kostret korišćen u brojnim religijama kako bi vernici suzbili grešne želje. Nosilli su ga kako monasi, tako i mnogobrojni vernici koji su na ovaj način podsticali jačanje duhovnog u sebi.

Naime, odeća od kostreta se nosila pripijena uz telo, što je stvaralo osećaj blagog bola, konstantu napetost i neprijatnost. Posebnu bol i neprijatnost stvaralo je nošenje donjeg veša od ovog materijala, a vernici su ovaj “stil obačenja” koristili kako bi sebe kaznili i tako okajali svoje grehe.

Arheološka istraživanja su pokazala da su kostreti korišćeni još u praistoriji i to verovatno u cilju samokažnjavanja radi doživljavanja određenje vrste pročišćenja.

Intresanto je da su brojne istorijske ličnosti poput Tomasa Mora nosile odeću od kostreta kako bi što duže ostajali budni i time produžili vreme stvaranja svojih dela.

Share.